Mikroplastikleri Sudan Ayıran Proje Ödül Kazandı
Mikroplastikleri Sudan Ayıran Proje Ödül Kazandı

Mikroplastikleri Sudan Ayıran Proje Ödül Kazandı

Google, 2011’de 13-18 yaşları arasındaki öğrencilerin deneyler ve sonuçlarını bir hakimler panelinin önünde sunabilecekleri Google Bilim Fuarı‘nı başlattı. Kazanan 50.000 dolar alıyor. Yarışma ayrıca Lego, Virgin Galactic, National Geographic ve Scientific American tarafından da destekleniyor.

İrlanda’nın Cork kentinden 18 yaşındaki Fionn Ferreira, sudaki mikroplastikleri temizlemek için sıvı mıknatıs kullandığı bir proje geliştirdi ve 2019 Google Bilim Fuarı'nda birinci oldu. ‘Sıvı mıknatıs kullanarak suyu mikroplastiklerden arındırma araştırması’ adını verdiği projede, yağ ve magnetitten oluşan, zehirli olmayan manyetik bir sıvı olan sıvı mıknatıs kullanılarak suyu,  kroplastiklerden arındırılıyor. Hem mikroplastiğin hem de sıvı mıknatısın kutupsuz özelliklerinden ötürü, sıvı mıknatıs suyun içindeki mikroplastiği çekebiliyor. Geliştirdiği yöntem sayesinde sudan arındırdığı plastiğin miktarının yüzde 85’ten fazla olduğunu söyleyen Ferreira’ya göre bu yaklaşımın en etkili olacağı yer, atık sulardaki plastiğin yüzde 55’inden fazlasının çamaşır makinelerinden ve kıyafetlerden geldiği kentsel atık su arıtımı.

Ferreira “Ben deniz kıyısında yaşıyorum ve son zamanlarda okyanuslardaki plastik kirliliği konusunda daha bilinçli hale geldim. Atık su arıtımı sistemimize, dolayısıyla da okyanuslarımıza ne kadar çok mikroplastik girdiğini öğrendiğimde çok endişelendim. Bu da beni mikroplastikler daha suya ulaşmadan sudan arındırmak için çözüm bulmaya itti.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Mikroplastikler 5 nanometre veya daha az bir çapa sahip olarak tanımlanır ve atık su arıtımı sırasında filtreleme veya tarama için çok küçüktürler. Mikro plastikler genellikle cildi soyma kabiliyetleri için sabunlara, duş jellerine ve yüz fırçalarına dahil edilir. Mikroplastikler normal yıkama sırasında giysilerden de çıkabilirler. Bu mikroplastikler daha sonra su yollarına girerler ve filtreleme yoluyla çıkarılması neredeyse imkansızdır. Küçük balıkların mikro plastik yedikleri ve daha büyük balıkların daha küçük balıkları yedikleri için bu mikro plastiklerin, insanların tükettiği daha büyük balık türlerinde yoğunlaştığı bilinmektedir.

1000 testten sonra, yöntem her çeşit mikroplastiklerin sudan çıkarılmasında % 87 etkili olmuştur. Çıkarılan en etkili mikroplastik, polipropilen plastik olmak üzere çıkarılması en zor olan çamaşır makinesinden çıkanlardır.Metodolojinin onaylanması ile Ferreira, atık su arıtma tesislerinde uygulayabilecek teknolojiyi ölçeklendirmeyi umuyor. 

Bu, mikro plastiklerin su yollarına ve okyanusa ulaşmasını önler. Mikro plastiklerin kullanımındaki azalma ideal senaryo olsa da, bu metodoloji, balıklar tarafından yiyecek olarak tüketilmeden önce, mikro plastiklerin taranması için yeni bir fırsat sunuyor.