Kırk katır mı, kırk satır mı?

Kırk katır mı, kırk satır mı?

Facebook WhatsApp a 19 milyar dolar verdi. Yaptığı o zamana kadar ki en büyük satın alma idi. Sırf biz mesajlaşıp, haberleşip, eğlenelim diye. Dünyada yaklaşık 2 milyardan fazla insan kullanıyor WhatsApp ı ( Şubat 2020 verisi). Sesler, harfler, videolar, fotoğraflar, ekstreler, dekontlar, çekler, belgeler, alışveriş listeleri, dertler, tasalar, sevinçler gidip geliyor. Yedekler istersen duruyor, geri alabiliyorsun, istemezsen durmuyor (ki bence yine de duruyor, sadece sen geri alamıyorsun)... Bunun sadece sunucu maliyetini, kaç sunucuda tutulduğunu bilen varsa hesaplasın. Bu konunun uzmanı değilim, ancak aylık milyon dolarlarla ifade edilecek bir para. Ne iyi insanlar değil mi...? 

Mesele; " kırk katır mı, kırk satır mı ?" haline geliyor. Facebook kullanmaz, WhatsApp kullanmaz da VK kullanırsak, Telegram kullanırsak bu sefer aynı bilgilere Ruslar ulaşır. Huawei Harmony OS u beklesek, o zaman da Çinliler her şeyi ele geçirecek. Google, Android, Windows, İOS, Facebook, instagram, twitter vs vs çok güçlü bir Amerikan tekeli. Bunlar aynı zamanda dünyanın en zengin adamları, şirketleri, alanında rakipsiz yazılımlar, teknolojiler vs vs. Çünkü zaten bizzat  A.B.D. tarafından kurdurulmuş, desteklenmiş, gizli ortakları Pentagon olan şirketler. Adamlar bu işlere para yatırıp, kafa patlatıp, para kazanıyor, bu paraları yine benzer işlere yatırıyor, yine kazanıyor. Bu sayede dünyayı, reklam piyasasını, insanların eğilimlerini, siyaseti, kampanyayı, aklınıza ne gelirse yönetiyor. 

Klişe olacak ama, kendi işine bakmaz, inanmaz, çalışmaz, kendi oyununu kurmazsan, başkalarının oyununda, oyuncu olursun. Açık kaynak kod mesela Linux tabanında geliştirilmiş bir ulusal işletim sistemimiz yoktu. Tübitak  ve Ulakbim böyle bir projeye yanılmıyorsam 2003 yılında başladı. 2011 yılında durduruldu. Bazı yazılımcılar ayrıldı. 2013 yılında tekrar başladı. Sistemin adı "Pardüs". Pardüs ismi Anadolu Kaplanından geliyor. Sistemin 19. sürümü yayınlanmış durumda. Küçük yada büyük devlet kurumları için kurulum desteği de veriyorlar. Sitesinden takip ediyorum (https://www.pardus.org.tr). Çalışmalar devam ediyor.. Ama açık söylemeliyim, reklamı iyi yapılmıyor. Bilinirliliği az. Lakin yapılması gereken tam da bu. Ortada açık kaynak kodlu yazılımlar var zaten, bunları alıp, ulusal hale getirip, telefonda da, bilgisayarda da, en azından önce güvenlik seviyesinin yüksek olması gerektiği yerlerde, sonra her yerde kullanmaya başlamamız gerekiyor. Kendi sosyal mecralarımızı, kendi mesajlaşma programlarımızı, kendi sunucularımızı, kendi herşeyimizi yapmalıyız.

Bugün WhatsApp’dan bir basın açıklaması geldi.” Veri politikasında bir değişiklik olmadı” diyor, ısrarla. Almayacağım, satmayacağım, paylaşmayacağım demiyor. Eskiden ne yapıyorduysak, onu yapacağız, demek aslında. Bu durumda ne olacak? Rakip yazılımcı, rakip mesajlaşma programı devreye girecek, kendine yontacak. Kullanıcılarını artırmaya çalışacak. Neden ? Milyarlarca kullanıcıya ulaşıp, maliyetleri artırıp, tonlarca sunucu parası ödemek ve sesler, harfler, videolar, fotoğraflar, ekstreler, dekontlar, çekler, belgeler, alışveriş listeleri, dertler, tasalar, sevinçler gidip gelsin diye mi ? Kesinlikle hayır. Bir gün, "veri politikamız değişmedi, en başında neydiyse, hala o" demek için. 

Kapitalizm imparatorluk kurdu, şu anda Kral Teknoloji...

Birol KURT (birolkurt@gmail.com)